Phisherův ráj, aneb návrat zaměstnanců do kanceláří po COVIDu

by | Kvě 25, 2021 | Bezpečná firma, Nejnovější | 0 comments

Phisheři využívají strach a zvědavost lidí týkající se zpráv souvisejících s pandemií COVID-19. Trend pozorujeme od samého začátku a předpokládáme jeho trvání dokud COVID-19 nepřestane mít vliv na každodenní život.

Kyberzločinci využívají tématiku COVIDu-19 k phishingovým útokům. Nejčastěji se zaměřují na téma očkovacích látek a alternativním zprávám o vývoji pandemie. Útočníci se vydávají za CDC (Centers for Disease Control), IRS (US Internal Revenue Service), HHS (US Department of Health and Human Services), WHO (World Health Organization) a další agentury.

Phisheři se zaměřují především na zaměstnance

Podle výzkumníků společnosti Inky, by zaměstnanci, kteří se pomalu do kanceláři měli dbát zvýšenou pozornost na podezřelé emaily. Lze očekávat, že se internetoví podvodníci budou vydávat za jejich kolegy a vedení společnosti.

Útočníci v minulosti útočili na zaměstnance e-maily, které vypadají jako od HR, či generálního ředitele.

Tyto emaily budou pravděpodobně zahrnovat:

  • Průzkumy, které musí zaměstnanci podniknout ohledně jejich ochoty dostat vakcínu COVID-19 (nebo jiný související dotaz)
  • Nová interní preventivní opatření na „podporu zdraví a bezpečnosti“
  • Informace o změnách pravidel a nových bezpečnostních rolích ve společnosti
  • Požadavky na kontrolu a dokončení nových zásadních pokynů a pokynů

E-maily mohou obsahovat stejné prvky jako běžný firemní mail  (logo, patička emailu, atd.). Odkazy mohou vést na weby, které  se tváří legitimně (např. Google, Basecamp, SharePoint atd.). Cílem útočníků je vytvořit pocit naléhavosti, povinnosti a dokonce vyhrožovat zaměstnancům sankcemi.

Podle zprávy FBI z roku 2020 vzrostl počet stížností během pandemie o 69%, přičemž došlo k největším ztrátám v historii – neuvěřitelných 4,1 miliardy dolarů.

Phishingové kampaně zaměřené na obchodní e-maily jsou i nadále nejnákladnější pro společnosti. Ztráty se odhadují ve výši přibližně 1,8 miliardy USD. Phishingové incidenty se navíc za poslední rok více než zdvojnásobily.

Autor: Ondřej Vanáč, spoluzakladatel CyberBlog.cz

Zdroj: HelpNetSecurity

Foto: Pixabay

0 Comments
Submit a Comment
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.