Prestižní soutěž EY Cyber Security Trophy vyhrál student brněnského VUT

by | Pro 13, 2022 | Nejnovější | 0 comments

Poslední dva roky zásadně ovlivnily pohled firem na kybernetickou bezpečnost a ochranu citlivých dat před jejich ztrátou nebo krádeží. Společnost EY hledala ty nejlepší odborníky a talenty na kybernetickou bezpečnost z České republiky a Slovenska v rámci třetího ročníku soutěže EY Cyber Security Trophy (EY ESO). Absolutním vítězem se stal Willi Lazarov, student informační bezpečnosti z Brna.

Cílem soutěže je ocenit společnosti, odborníky a budoucí talenty působící v oblasti informační a kybernetické bezpečnosti a etického hackingu. Letos se poprvé soutěž rozšířila ze Slovenska také do České republiky.

„Tématu kybernetické bezpečnosti se věnujeme dlouhodobě a naše zkušenosti a data ukazují, že hrozba kybernetických útoků se týká jak slovenských, tak i českých firem. Mnohým ztrátám dat z podnikových IT databází by se dalo předejít, kdyby společnosti zařadily kybernetickou bezpečnost mezi své priority. Díky naší soutěži jim nabízíme možnost přesvědčit se, že tak mohou učinit ve spolupráci s nejlepšími IT specialisty na našem trhu,“ řekl Peter Borák, předseda poroty soutěže EY Cyber Security Trophy a partner poradenské společnosti EY pro kybernetickou bezpečnost na Slovensku.

Hlavní cenu EY ESO získal Willi Lazarov, student magisterského oboru Informační bezpečnost na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně. Porotu přesvědčil nejen svými znalostmi, ale také praktickými zkušenostmi v oblasti kybernetické bezpečnosti.

„I přesto, že se v ČR bezpečnosti věnuje hodně lidí, není moc možností si zasoutěžit a zviditelnit se. Proto jsem moc rád za soutěž EY ESO, do které jsem šel na 100 % a pracoval o víkendech i svátcích. Obrovskou radost mi mimo jiné udělala možnost účasti na jedné z prestižních konferencích, díky které potkám zajímavé lidi a získám zase o něco větší rozhled,“ říká Willi Lazarov. Jako celkový vítěz soutěže se zúčastní prestižní celosvětové konference o kybernetické bezpečnosti v doprovodu odborníka společnosti EY.

Ocenění získali i další IT specialisté

Kromě hlavní ceny porota rozdělila ceny ve čtyřech kategoriích:

  • Ocenění EY ESO Chief Information Security Officer získala Irena Poncarová a stala se Manažerkou informační bezpečnosti roku 2022.
  • V oblasti celkového přístupu k etickému hackingu, počítačovým a síťovým dovednostem zvítězil Adam Žilla v kategorii EY ESO DNA Born Ethical Hacker. V tomto případě odborná porota hodnotila inovativní projekty v oblasti kybernetické bezpečnosti.
  • V kategorii EY ESO Cyber Space Innovation zvítězila společnost Ahead-itec, s.r.o. pod značkou Talsec, přičemž porota hodnotila inovativní projekt v oblasti kybernetické bezpečnosti jejich produktu AppiCrypt(r).
  • Titul EY ESO Future Promise udělila společnost EY celkovému vítězi Willimu Lazarovi, který zároveň získá možnost strávit čas s odborníky EY v oddělení kybernetické bezpečnosti v rámci odborné stáže. Tato kategorie oceňuje mladé talenty s velkým potenciálem, kteří se věnují kybernetické bezpečnosti.

V letošním ročníku jsme byli s kolegy překvapeni množstvím inspirativních příběhů mladých talentovaných lidí i zkušených profesionálů. Příběh a zkušenosti Williama Lazarova z oboru kybernetické bezpečnosti jsou vzhledem k jeho věku opravdu obdivuhodné. Těší mě, že Williama můžeme skrze tuto soutěž a cenu podpořit na jeho cestě v kariéře odborníka kybernetické bezpečnosti, řekl Jan Pich, manager EY.

 O vítězích rozhodla odborná porota složená z profesionálů v oblasti IT:

  • Peter Borák, předseda poroty a partner pro poradenství v oblasti kybernetické bezpečnosti ve společnosti EY na Slovensku,
  • Martin Orem, vítěz prvního ročníku soutěže, který pracuje ve společnosti Binary House,
  • Jan Pich, Cyber Security Manager oddělení technologického consultingu a IT, EY Česká republika

_________________________________________________________________________________________________________________________

O EY | Building a better working world

Smyslem EY je přispívat k tomu, aby svět fungoval lépe. Proto pomáháme klientům, našim zaměstnancům i širšímu společenství vytvářet dlouhodobé hodnoty a posilovat důvěru v kapitálové trhy. Týmy odborníků EY, vybavené nejmodernějšími technologiemi, působí ve více než 150 zemích celého světa – provádějí audity a poskytují klientům širokou poradenskou podporu, která jim umožňuje růst, transformovat se a efektivně fungovat.

Název EY zahrnuje celosvětovou organizaci a může zahrnovat jednu či více členských firem Ernst & Young Global Limited, z nichž každá je samostatnou právnickou osobou. Ernst & Young Global Limited je britská společnost s ručením omezeným garancí, která neposkytuje služby klientům. Informace o tom, jak EY shromažďuje a používá osobní údaje, a o právech fyzických osob stanovených právními předpisy o ochraně osobních údajů jsou k dispozici na ey.com/privacy. Členské firmy EY neposkytují právní služby v zemích, kde to zákon neumožňuje. Podrobnější informace o naší organizaci najdete na našich webových stránkách www.ey.com/cz_cs.

Michael Fanta, redakce Cyberblog

Zdroj: TZ společnosti EY

Foto: EY

0 Comments
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.

Prestižní soutěž EY Cyber Security Trophy vyhrál student brněnského VUT