Neomezená data za 199 korun? Operátor varuje před falešnou nabídkou mobilního tarifu

by | Úno 17, 2023 | Aktuální hrozby, Nejnovější | 1 comment

Neomezená data za 199 korun? Operátor varuje před falešnou nabídkou mobilního tarifu. Nabídka výhodného tarifu za pouhých 199 Kč měsíčně? Zákazníci Vodafonu pozor, nová phishingová kampaň se nese v barvách právě vašeho operátora!

Phishingové zprávy se šíří zejména prostřednictvím SMS zpráv, ale i skrze jiné komunikátory. Zprávy odkazují na podvodný web (www.sleva-vodafone.cz), který graficky odpovídá barvám Vodafonu. Webová stránka zároveň zobrazuje nabídku neomezeného tarifu za velmi výhodnou cenu – navíc s odpočtem času, do kdy je nutné nabídku využít (podvodníky běžně využívaný prvek časového nátlaku).

Zdroj: CSIRT

Neomezená 5G data za 199 Kč?

Po takové nabídce bychom zřejmě skočili všichni bez rozmyslu. Na české prostředí je ale v této chvíli až příliš štědrá. Podvodná stránka přitom vypadá opravdu věrohodně, bez gramatických chyb a název nabízeného paušálu Premium 5G skutečně odpovídá tarifu, který běžně naleznete v nabídce Vodafonu. Cílem podvodníků není znovu nic jiného, než z vás dostat přihlašovací údaje a hesla k bankovnímu účtu.

Jak situaci řešit?

Při jakémkoliv požadavku na vaše platební údaje nebo přihlašovací údaje do elektronického bankovnictví je třeba spozornit. Doporučení jak z toho ven vydal na svých webovkách samotný operátor:

  • Jedná se o podvodné stránky, buďte prosím obezřetní, pokud vám přijde nabídka či odkaz z neznámého čísla a v žádném případě nezadávejte na neznámých stránkách své osobní údaje, pokud nemáte jistotu o jejich pravosti.
  • Přístup na podvodnou stránku už není funkční. Pokud jste na stránce zadali přihlašovací údaje do svého bankovnictví, co nejdřív kontaktujte svou banku.
Michael Fanta, redakce Cyberblog
Zdroj: Vodafone, CSIRT.cz
Foto: Unsplash
1 Comment
Submit a Comment
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.

Neomezená data za 199 korun? Operátor varuje před falešnou nabídkou mobilního tarifu