ČSOB: Pozor na platby v online bazarech

by | Kvě 20, 2022 | Aktuální hrozby, Bezpečná domácnost, Nejnovější | 0 comments

ČSOB varuje klienty před další vlnou zneužívání platebních karet a elektronického bankovnictví. Nejvíce se podvody objevují při prodeji zboží na internetových bazarech jako je například Vinted.cz, Etsy a další. Důležité je neposkytovat nikomu citlivé platební údaje. Při prodeji věcí na online bazarech je nutné trvat na převodu peněz na účet.

„Od počátku letošního roku máme okolo tři sta napadených klientů a škody se počítají v milionech,“ říká Tomáš Stegura, výkonný ředitel za oblast Digital z ČSOB a shrnuje obvyklý scénář: „Podvodník se ozve většinou přes WhatsApp nebo email a projevuje vážný zájem o prodávanou věc. Nechce platit převodem na účet, jak je běžné a navrhuje, že pošle peníze rovnou na platební kartu. Zašle proto odkaz na falešnou platební bránu, kde požaduje vyplnit údaje o kartě a ověření totožnosti prostřednictvím bankovního účtu.“

Útočník ovšem za prodávané věci nezaplatí, ale naopak se jednoduše dostane k citlivým platebním údajům, s nimiž může zneužít kartu nebo přístupy do internetového bankovnictví.

„V bance nikdy po klientech telefonicky nebo emailem nežádáme citlivé informace a data, jako jsou údaje z platební karty, hesla, PIN, nebo kódy z SMS zpráv apod.,“ zdůrazňuje Tomáš Stegura.

Nejde jen o online bazary, podobné podvody se objevují i třeba při investováním do kryptoměn. Banky a policie evidují jen v letošním roce tisíce případů napadených klientů a zneužití platebních údajů. Lidé podle policie bohužel reagují i na málo srozumitelné zprávy s chybnou češtinou.

“Nesdílejte svou e-mailovou adresu, telefonní číslo ani platební údaje. Neexistuje žádný důvod, proč by je kupující nebo prodávající od vás mohl potřebovat. Když jsou platby prováděny prostřednictvím tlačítka “Koupit nyní”, celý proces probíhá přes naši platformu. Neotevírejte podezřelé odkazy, SMS zprávy, e-maily ani přílohy. Vinted nikdy neposílá e-maily ani soukromé zprávy s žádostí o vyplnění platebních údajů pro dokončení platby,“ varuje Tomas Pugačiauskas, manažer informační bezpečnosti ve společnosti Vinted.

Michael Fanta, redakce Cyberblog


Zdroj: ČSOB


Foto: Unsplash

0 Comments
Submit a Comment
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.