Pomalá Wi-Fi? Pár tipů jak jí zrychlit

by | Zář 23, 2022 | Bezpečná domácnost, Cyber wiki, Nejnovější | 0 comments

Řada domácností je dnes často vybavena zařízeními internetu věcí (IoT) – od chytrých televizorů přes domácí bezpečnostní kamery a chytré zvonky až po digitální asistenty. Všechna tato zařízení vyžadují spolehlivé připojení a některá z nich mohou vyžadovat současně také vysokou rychlost, aby dobře fungovala. Bohužel to z různých důvodů není vždy možné. Diagnostika domácí Wi-Fi sítě může být dobrým prvním krokem k odstranění některých překážek.

Vzhledem k tomu že stále více z nás pravidelně pracuje z domova je také nezbytné, abychom měli k dispozici kvalitní bezdrátové připojení k notebookům a stolním počítačům.

Ačkoliv dříve trávili všichni členové domácnosti svůj pracovní čas v zaměstnání, dnes často nastává situace kdy je po celý den na domácí router připojeno několik osob zároveň.  Dobré připojení je proto nezbytné pro zvyšování naší pracovní produktivity, protože podporuje aplikace náročné na šířku pásma, jako je například přehrávání videí s vysokým rozlišením, videokonference apod.

Rádiové signály Wi-Fi mohou být nicméně blokovány např. zdmi či jinými předměty nebo je mohou zachytit také sousedé. Existuje spousta dalších pohyblivých částí které mohou být příčinou pomalého připojení k internetu, i když samotná síť Wi-Fi ve své podstatě funguje jak má.

Prvním dobrým krokem je ověření deklarovaných rychlostí, které Vám garantuje poskytovatel internetového připojení. Poté zkontrolujte aktuální výkon Wi-Fi pomocí testeru rychlosti (například na stránkách rychlost.cz, lupa.cz apod,). Pokud je mezi deklarovanou rychlostí a skutečným výkonem výrazný rozdíl, je na čase zjistit proč tomu tak je.

Doporučujeme prověřit také následující rizikové faktory:

  • Umístění routeru – Špatně umístěny router je nejčastější příčinou pomalého připojení. Zkontrolujte, že není umístěn na příliš vzdáleném místě či blokován více fyzickými překážkami (zdi, skříně, velké spotřebiče, atp.)
  • Stáří a stav routeru – Zařízení může mít zastaralý firmware, který může rovněž negativně ovlivnit výkon.
  • Počet připojených zařízení – Domácí síť může být jednoduše přetížená množstvím zařízení, která jsou připojena najednou.
  • Náročné aplikace – Pokud na některém z IoT zařízení běží aplikace náročné na šířku pásma (např. on-line hry), zbytek domácnosti bude mít k dispozici méně dat, což bude mít za následek zpomalení a zpoždění.
  • Nastavení frekvenčních pásem a kanálů – Bezdrátové signály pracují v různých frekvenčních pásmech a kanálech. Pokud jsou sousedé naladěni na stejný kanál jako Vaše domácnost, je možné že ve Vašem nejbližším okolí byla překročena kapacita daného kanálu. Pokud to směrovač nedělá automaticky, zkuste jej přepnout abyste omezili rušení signálu. Frekvenční pásmo 5 GHz nabízí na výběr více kanálů Wi-Fi než spektrum 2,4 GHz. Pokrytí může být lepší u prvního z nich, ale rychlost bude lepší u druhého.
  • Wi-Fi zloději – Občas se na Váš signál připojí vynalézavý soused, kterému se podařilo uhodnout Vaše heslo. Nepoužívejte defaultní a jednoduchá hesla (admin, 1234, Vaše příjmení, apod.). Vymyslete vlastní unikátní heslo a nebo si ho nechte vygenerovat.
  • VPN – Virtuální sítě sice zvyšují soukromí, ale na úkor rychlosti připojení.

Tipy na zrychlení Wi-Fi

Na základě výše zmíněných aspektů tak můžeme stanovit pár základních tipů pro zrychlení Vašeho připojení. Zkuste je postupně vyzkoušet a uvidíte zda mají vliv na rychlost internetu:

  • Umístěte router na přístupné místo uprostřed domu.
  • Změňte frekvenční pásmo nebo kanál Wi-Fi v případě, že je stávající pásmo přetížené (případně nastavte automatické přepínání kanálů).
  • Přemýšlejte o investici do sítě Wi-Fi mesh (síť s více vysílači signálů), která posílí signál do vzdálených částí domu.
  • Restartujte router a nainstalujte všechny dostupné aktualizace firmwaru. Aktualizujte pravidelně.
  • Zvažte výměnu zastaralého routeru za nový.
  • Zvažte změnu poskytovatele internetových služeb nebo aktualizaci širokopásmového balíčku – mapujte nabídku poskytovatelů připojení na Vaší adrese.
  • Zkontrolujte, kolik zařízení je v domácí síti spuštěno a odpojte všechna případná zařízení která nepoužíváte.
  • Vypněte aplikace a úlohy které spotřebovávají šířku pásma a mohou být spuštěny na pozadí.
  • Ujistěte se že používáte silná a jedinečná hesla správce a připojení k Wi-Fi.
  • Změňte nastavení výkonu systému Windows na “vysoký výkon”.
  • Pokud používáte síť VPN, zvažte přechod na optimalizovanější verzi.

Dbejte na důkladné zabezpečení

Dejte si velký pozor na malware! Skrytě spuštěný v počítači/zařízeních může zabrat celou šířku pásma a snižovat výkon. Minimalizujte riziko tím, že:

  • Změňte  výchozí heslo pro všechna zařízení.
  • Heslo Wi-Fi musí být dlouhé, silné a jedinečné.
  • Nezapomínejte na instalaci bezpečnostního softwaru a antiviru.
  • Pravidelně aktualizujte všechna zařízení.
  • Zapněte šifrování sítě (ideálně WPA2 nebo WPA3).

 

Nezapomínejte, že Wi-Fi (resp. Váš domácí router) je vstupní branou k Vaší domácnosti a k její ochraně proto přistupujte maximálně zodpovědně.

Ondřej Vanáč, spoluzakladatel CyberBlog.cz
Zdroj: https://www.welivesecurity.com/2022/09/13/why-is-my-wifi-slow-how-make-it-faster
Foto: Unsplash
0 Comments
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.