Česká televize pod palbou hackerů

by | Úno 7, 2022 | Bezpečná firma, Nejnovější | 0 comments

Internetové stránky České televize dopoledne čtyři hodiny čelily masivnímu hackerskému útoku a byly zhruba do 12:30 hodin většinou nedostupné. Důvodem DDoS útoku, který zahlcuje servery, byl zřejmě dnešní start zimních olympijských her (ZOH) v Pekingu. ČTK to řekla mluvčí ČT Karolína Blinková.

“Dnes startuje olympiáda. A to je pravděpodobně i důvod, proč naše weby čelí vskutku masivnímu DDoS útoku. Děláme, co můžeme, ale prosíme o shovívavost,” uvedla ČT v pátek 4.2. 2022 dopoledne na oficiálním twitterovém účtu.

Kvůli zahlcení nefungovala domovská stránka České televize , chybu hlásily i stránky iVysílání a živého vysílání. Mimo provoz byla i služba HbbTV nebo mobilní aplikace. Naopak na web ČT24 se dalo dostat.

“V sobotu jsme čelili asi dvouhodinovému výpadku, který pravděpodobně s tímto dnešním masivním útokem souvisel. Původce není jednoduché zjistit, může se jednat o tisíce zdrojů po celém světě, které nás takto zahlcují,” dodala Blinková.

Před kybernetickými útoky na cíle v ČR varoval na konci ledna Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost. Dával je do spojitosti se situací na Ukrajině. V případě médií je podle úřadu vyšší pravděpodobnost právě DDoS útoků. Při útoku DDoS (distributed denial-of-service) se hackeři snaží zaplavit síť neobvykle vysokým objemem datového provozu s cílem ochromit ji, aby nezvládla rozsah požadovaných dat.

“Pokud je nějaká webová služba nadměrně vytížená, stačí výrazně menší úsilí k tomu, aby byla pomocí DDoS útoku vyřazena nebo omezena. V tomto případě ale nemáme dostatečné informace k tomu, abychom mohli s určitostí popsat pozadí incidentu. Zároveň zde není zcela jasná motivace případného útočníka, která zpravidla bývá konkurenční boj nebo poškození reputace,” uvedl technický ředitel bezpečnostní firmy Eset Miroslav Dvořák.

Víte jak probíhá DDoS útok a jak jej rozpoznat? Přečtěte si více informací o této časté technice kybernetických útočníků v našem článku ZDE.

Autor: Michael Fanta, šéfredaktor

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

0 Comments
Submit a Comment
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.