Každý pátý podnik v EU zaznamenal bezpečnostní incident v oblasti ICT. V ČR dokonce každý třetí

by | Bře 14, 2023 | Bezpečná firma, Nejnovější | 0 comments

V roce 2021 se v EU setkalo průměrně 22,2 % podniků (s 10 a více zaměstnanci a osobami samostatně výdělečně činnými) s bezpečnostními incidenty v oblasti ICT. Ty vyústily v různé typy problémů jako je nedostupnost služeb ICT, zničení nebo poškození interních dat nebo vyzrazení důvěrných údajů.

Nejčastěji uváděným problémem byla nedostupnost služeb ICT z důvodu selhání hardwaru nebo softwaru (18,7 %). Nedostupnost služeb ICT v důsledku útoků zvenčí (např. útoky ransomware nebo DDoS) byla pak uvedena pouze v menší míře (3,5 %).

Podniky v EU také hlásily zničení nebo poškození dat, které bylo způsobeno dvěma typy incidentů: v důsledku selhání hardwaru nebo softwaru (3,9 %), nebo v důsledku infekce škodlivým softwarem či neoprávněného vniknutí (2,1 %).

Nejméně častým důsledkem bezpečnostních incidentů v oblasti ICT bylo vyzrazení důvěrných údajů, které souviselo se dvěma různými důvody: vniknutí, pharming, phishingový útok, úmyslné jednání vlastních zaměstnanců (1,1 %) a neúmyslné jednání vlastních zaměstnanců (1,0 %).

Vysoká míra incidentů i v České republice

Ze zemí EU byl nejvyšší podíl podniků, které zaznamenaly bezpečnostní incidenty v oblasti ICT vedoucí k nedostupnosti služeb, zničení nebo poškození dat nebo vyzrazení důvěrných údajů, zaznamenán ve Finsku. Určité incidenty zde zaznamenaly více než dvě pětiny podniků (43,8 %). K poměrně vysoké míře incidentů docházelo dále také v Nizozemsku a Polsku (30,1 % a 29,7 %), nebo také v Česku (29,3 %) a Dánsku (26,4 %).

Zdroj: Eurostat

Na opačném konci žebříčku byly nejnižší podíly incidentů evidovány v Bulharsku (11,0 %), Portugalsku (11,5 %), na Slovensku (12,3 %), v Maďarsku (13,4 %) a na Kypru (14,3 %).

Je logické, že na špičce žebříčku se nachází zejména silnější ekonomiky EU, jejichž firmy logicky implementují do svých procesů více digitálních služeb, které je tak činí zranitelnější vůči kybernetickým hrozbám. Nicméně speciálně Česká republika nepatří mezi země s nadprůměrnou mírou digitalizace a tak může být důvodem této nelichotivé statistiky spíše obecně nízká míra spolehlivého kybernetického zabezpečení.

Filip Blaha, redakce Cyberblog
Zdroj dat: Eurostat
Foto: Unsplash
0 Comments
Submit a Comment
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.

Každý pátý podnik v EU zaznamenal bezpečnostní incident v oblasti ICT. V ČR dokonce každý třetí