Kybernetická bezpečnost firem hlavním tématem konference CIO Agenda

by | Bře 29, 2022 | Bezpečná firma, Nejnovější | 0 comments

Kybernetická bezpečnost je trvalý proces, ne stav. I když si myslíte, že máte všechno dobře, tak to může dopadnout blbě. A vývoj situace posledních měsíců napovídá, že o svoji kybernetickou bezpečnost se chtě nechtě musí zajímat každý podnik, společnost, firma. Proto je to i téma konference CIO Agenda, která se koná 30. března v prostorách O2 universum. Jedná se o velké výroční setkání šéfů IT, které ale stále častěji navštěvují také další členové top managementu, protože ti v konečném důsledku nesou veškerou zodpovědnost za chod firmy.

Letošní program konference CIO Agenda se zaměří na to, jak dobře připravit systémy, aplikace a všechny jejich uživatele včetně managementu na známé i dosud neznámé kritické situace. “Zaměříme se na aktuální hrozby a návody, jak postupovat při řešení bezpečnostních incidentů, abychom zabránili nejen ztrátám finančním, ale i případnému poklesu důvěry klientů a poškození dobré pověsti,” říká Michaela Dvořáková za společnost Blue Events, pořadatele konference. Letošní ročník dostal lakonický název “Jak se vyhnout fakt velkému prů*eru” a zájem o účast je rekordní. Akce se koná jako osobní setkání, nově ve větších prostorách O2 universum a moderuje ji Petr Koubský, redaktor pro vědu a techniku Deníku N. Program je rozdělený na tři části, od popisu velmi reálných hrozeb, přes recepty na jejich minimalizaci, až po závěrečnou výměnu názorů mezi hackery, bezpečnostními manažery, právníkem a soudním znalcem.

Víte, jaké případy se v oblasti kybernetické bezpečnosti nejvíce vyšetřují? Odpoví vám Ondřej Kapr z Policejního prezidia ČR. Půjde o tak zvanou ostatní kriminalitu páchanou v kyberprostoru, kdy bývá největší hrozbou překonání lidského faktoru. Máte přehled o tom, co o vás a vaší firmě “ví” internet? Pozadí hackerských skupin poodhalí etičtí hackeři ze skupiny Cyber Rangers Daniel Hejda a Jan Marek. Nevyhnou se přitom tématu jako je výše výkupného u ransomware útoků.

Zajímá vás, jak se s útokem hackera vypořádala slovenská společnost s 350 zaměstnanci? Pak si nenechte ujít vystoupení Miroslava Holého ze strojírenské společnosti ELBA. Celá počítačová síť se zde po útoku hackerů zastavila vloni v dubnu, a to těsně před výplatami, pryč byla i veškerá technická dokumentace ke všem produktům. Dozvíte se, jak se s tím firma emočně, časově i finančně vypořádala. Co se obvykle děje v prvních hodinách hackerského útoku a co v následujících dnech po jeho odhalení? Jaká je správná reakce a na které kroky (ne)zapomenout? Na to se zaměří Radek Šichtanc, ředitel útvaru Bezpečnosti společnosti O2. O tom, co chcete vědět, ale nechcete zažít, zase bude z praxe hovořit Radek Beneš, soudní znalec v oblasti IT a kybernetické kriminality.

Jak může vypadat týden pod kybernetickým útokem v roli CIO od pondělí do pátku? To vám prozradí Pavel Srnka (ANECT) a Miloslav Lujka (Check Point). Jestliže si v pondělí ráno myslíte, že víte, co vám reálně hrozí a hezky to prezentujete, tak v úterý už může být vše jinak, protože se objeví jiný útok. A pozor, hackeři nespí ani o víkendu. A navíc, jak upozorňuje Lukáš Svozil (NTT Czech Republic), žádný zázračný software vás dnes spolehlivě nespasí, takže nezbývá než se opakovaně zamýšlet nad tím, co všechno zahrnuje komplexní kyberbezpečnost podniku. Každá organizace disponuje arsenálem bezpečnostních technologií, některá menším, některá větším. Je však tento arsenál moderní a stačí na moderní hrozby? Využíváme jej opravdu tak, abychom nebyli na konci dne sami sobě reálnou hrozbou? V tomto příspěvku ukáže Dalibor Kačmář (Microsoft) krásu a kouzlo XDR řešení.

Závěrečná diskuse pod vedením Michala Horáčka (Microsoft) poskytne šanci porozumět problematice kybernetické bezpečnosti ze všech důležitých úhlů. Dříve, než se rozhodnete, jak se chcete chránit, musíte vědět, před čím se chránit a co vám hrozí, když to dělat nebudete. Celý program najdete ZDE.

Vzhledem ke stupňující se hrozbě kybernetických útoků na úřady a veřejné instituce, nabízí organizátoři zájemcům o účast z řad samosprávy a státní správy vstupné s velkou slevou.

Základní údaje o konferenci CIO Agenda 2022

– Kdy: 30. 3. 2022

– Kde: O2 universum, Praha

– Konferenci připravuje společnost Blue Events.

– Konference vzniká za podpory řady významných partnerů v čele se společnostmi Anect, Check Point a O2.

Kontakt: Michaela Dvořáková, Blue Events, michaela.dvorakova@blueevents.eu

Michael Fanta, redakce Cyberblog


Zdroj: ČTK


Foto: Pixabay

0 Comments
Submit a Comment
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.

Kybernetická bezpečnost firem hlavním tématem konference CIO Agenda