Zásilkovna upozorňuje na phishingové praktiky

by | Pro 9, 2021 | Bezpečná firma, Nejnovější | 0 comments

Zásilkovna s.r.o. varuje klienty před častými podvody formou tzv. “phishingu”. Podvodníci se snaží prostřednictvím fiktivních webových stránek a platebních bran získat přístup k bankovním účtům klientů Zásilkovny.

Zásilkovna s.r.o., česká logistická společnost a člen globální skupiny Packeta, začátkem prosince 2021 upozornila na svých webových stránkách a skrze sociální sítě na podvodné praktiky tzv.“phishingu”, se kterými se aktuálně potýká. Doručovací firma se tak snaží aktivně varovat své klienty před jednáním podvodníků, kteří neoprávněně využívají logo a obchodní jméno společnosti.

Nejčastější postup podvodníků
  1. Podvodník kontaktuje osobu inzerující zboží na některém z inzertních portálů a projeví zájem o koupi
  2. Následně podvodník prodávajícímu zašle informaci, že už peníze za zboží zaslal prostřednictvím služby Zásilkovna a vyzve tak prodávajícího k zadání údajů o platební kartě
  3. Prodávající tak zadá údaje o své platební kartě a následně jsou mu odcizeny finanční prostředky

Aby podvod vypadal co nejdůvěryhodněji, vytvářejí podvodníci vzhledově totožné internetové stránky s velmi podobným vzhledem Zásilkovny připomínající např. pravou platební bránu. V ní mají následně zákazníci zadat své platné údaje o platební kartě, což otevírá cestu k přístupu k finančním prostředkům na jejich bankovních účtech. Na stejném principu fungují i nevyžádané e-maily a SMS, v rámci kterých je vyžadována úhrada doplatku za zboží, clo, popř. jiné poplatky.

Jediným poskytovatelem platební brány Zásilkovny je společnost ČSOB. Ta mimochodem na nastalou situaci a s ní spjatá rizika taktéž informovala na sociálních sítích, aby zvýšila dosah důležitého upozornění.

Buďte obezřetní

Zásilkovna svým klientům doporučuje, aby byli v první řadě obezřetní a v podobných případech nikam nezadávali své údaje o platební kartě! Pokud však už došlo k finanční ztrátě v důsledku podvodného jednání, neprodleně kontaktujte vaši banku, zastavte veškeré finanční transakce a zablokujte platební kartu. Zároveň neprodleně informujte Policii ČR.


Phishing je mezi podvodníky stále oblíbenější metodou. Útočník při ní usiluje o zcizení digitální identity uživatele, jeho přihlašovacích údajů, hesel, čísel bankovních karet a podobně. Je-li úspěšný, dojde následně ke krádeži finančních prostředků, citlivých dat, často také zůstatků v kryptoměnových peněženkách a burzách apod.

Přehled dalších podvodných praktik a kybernetických hrozeb uvádíme např. v našem článku Typy hrozeb a zranitelností. O aktuálních trendech a dalších nejčastějších typech kybernetických útoků v letošním roce se můžete dále dočíst v příspěvku Přehled nejčastějších typů kybernetických útoků za rok 2021.

Autor: Michael Fanta, šéfredaktor

Zdroj: Zásilkovna

Foto: Pixabay

0 Comments
Submit a Comment
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.