Oracle varuje před krytickými chybami serveru Weblogic

by | Čvc 23, 2021 | Nejnovější | 0 comments

Oracle vydal Critical Patch Update s 342 opravami, které zahrnují několik produktů umožňující útočníkům využít vzdáleného přístupu k převzetí kontroly nad napadeným zařízením.

Hlavním z nich je kritická chyba zabezpečení CVE-2019-2729 XMLDecodere ve webových službách Oracle WebLogic Server Web Services. Stojí za zmínku, že tato slabina byla původně řešena jako součást aktualizace out-of-band zabezpečení již v červnu 2019.

Oracle WebLogic Server je aplikační server, který funguje jako platforma pro vývoj, nasazování a spouštění podnikových aplikací založených na jazyce Java.

Chyba, která je hodnocena známkou 9,8 z 10 na stupnici závažnosti CVSS, ovlivňuje verze WebLogic Server verze 11.1.2.4 a 11.2.5.0 a existuje v rámci technologie Oracle Hyperion Infrastructure Technology.

Na serveru WebLogic Server je také opraveno šest dalších nedostatků, z nichž třem bylo přiřazeno skóre CVSS 9,8 z 10:

  • CVE-2021-2394 (skóre CVSS: 9,8)
  • CVE-2021-2397 (skóre CVSS: 9,8)
  • CVE-2021-2382 (skóre CVSS: 9,8)
  • CVE-2021-2378 (CVSS skóre: 7,5)
  • CVE-2021-2376 (CVSS skóre: 7,5)
  • CVE-2021-2403 (CVSS skóre: 5,3)

Toto není zdaleka poprvé kdy byly na serveru WebLogic Server objeveny kritické chyby. V dubnu tohoto roku společnost Oracle zveřejnila opravu dvou chyb (CVE-2021-2135 a CVE-2021-2136), které mimo jiné mohly být zneužity ke spuštění libovolného kódu.

Zákazníkům společnosti Oracle doporučujeme rychle aktualizovat a tím chránit systémy před potenciálním zneužitím.

Autor: Ondřej Vanáč, spoluzakladatel CyberBlog.cz

Zdroj: The Hacker News

Foto: Pexels

0 Comments
Submit a Comment
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.