Blockchain pod palbou – hackeři v roce 2022 způsobili miliardové ztráty

by | Úno 27, 2023 | Blockchain & Kryptoměny, Nejnovější | 0 comments

Blockchain si vybudoval pověst velice bezpečného mechanizmu pro sdílení dat či finanční operace, což mu dává potenciál výrazně ovlivnit budoucí podobu firemního IT. Ale není všechno tak zářivé, jak na první pohled vypadá.

Podle tvůrců a propagátorů blockchainu je tato technologie díky decentralizované povaze odolná vůči manipulaci a podvodům. Přesto i na ní se hackeři zaměřili a a ukazuje se, že poměrně úspěšně. Podle údajů firmy Atlas VPN ukradli blockchainoví hackeři v roce 2022 kryptoměny v hodnotě přes 3,5 miliardy dolarů.

Celkem vloni kyberzločinci a podvodníci způsobili celkem 301 blockchainových incidentů, což je meziročně o více než čtvrtinu horší výsledek. Zmíněná data o ztrátách kvůli hackingu vycházejí z dat Slowmist Hacked, kde se shromažďují informace o odhalených útocích proti blockchainovým projektům. Ztráty se vypočítávají na základě konverzního poměru konkrétní kryptoměny v době útoku.

Hlavními cíli hackerů byly různé mosty blockchain bridge a ekosystém Binance Smart Chain (BSC) – tam se během 92 útoků ztratilo více než 2 miliardy dolarů. Blockchain bridge představuje mechanismus, který umožňuje přenos aktiv nebo dat mezi různými blockchainovými sítěmi. Blockchain bridges tedy ztratily kryptoměny v hodnotě 1,2 miliardy dolarů během 16 ataků. Konkrétně Sidechain bridge utrpěl největší ztrátu, a to 610 miliony dolarů. Ekosystém BSC vloni ztratil více než 870 milionů dolarů při 76 útocích nebo podvodech (v říjnu hackeři ukradli asi 588 milionů dolarů při útoku na BNBChain).

Ani Ethereum nezůstává pozadu, 49 událostí mělo za následek ztráty v kryptoměnách přesahující 500 milionů dolarů. Další projekty a lidé související s kryptoměnami se stali obětí 48 hacků, které způsobily ztráty ve výši téměř 370 milionů dolarů. Útočníci loni 12krát hacknuli ekosystém Solana a ukradli 196 milionů dolarů. Navíc 57 hacků a podvodů v prostoru NFT vedlo ke ztrátám téměř 90 milionů dolarů. Další kryptoekosystémy, burzy nebo peněženky utrpěly ztráty v rozmezí od 70 do 8 milionů dolarů, dodává Atlas VPN.

Za zmínku stojí také nedávný kolaps kryptoměnové burzy FTX, která ztratila více než 8 miliard dolarů z peněz svých zákazníků. Její šéf byl zatčen a nyní probíhá vyšetřování.

Michael Fanta, redakce Cyberblog
Zdroj: převzato z Computerworld.cz
Foto: Unsplash
0 Comments
Submit a Comment
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.

Blockchain pod palbou – hackeři v roce 2022 způsobili miliardové ztráty