T-Mobile měl výpadek služeb, podle operátora čelil kybernetickému útoku

by | Čvn 28, 2022 | Mobilní zařízení a sociální sítě, Nejnovější | 0 comments

Operátor T-Mobile se v neděli potýkal s rozsáhlými výpadky svých služeb. Zákazníci měli problémy s mobilními daty i voláním, nemohli se dovolat na zákaznickou linku, dostat na web firmy nebo spustit aplikaci.

V noci na pondělí pak společnost oznámila, že čelila kybernetickému útoku. Obnovila provoz základních služeb, jako je volání či mobilní služby, v současnosti dál řeší drobné výpadky aplikací.

V neděli hackeři podle mluvčí T-Mobile Zuzany Svobodové zaútočili na společnosti T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom. Provoz základních služeb, jako je volání a mobilní data, je nyní plně funkční. Problémy přetrvávají u aplikace Můj T-Mobile a interních systémů.

“V současné chvíli se naši zákazníci mohou stále setkávat s drobnými výpadky našich aplikací. Postupně se snažíme obnovit plné fungování všech systémů tak, abychom co nejdříve poskytovali služby v plné kvalitě. Nadále probíhá šetření,” řekla v pondělí odpoledne pro ČTK.

V neděli operátor na twitteru k příčinám výpadku uvedl, že jde o celorepublikový problém s mobilními daty. “Pokud zákazník vypne mobil, ten se po zapnutí nepřihlásí zpět do sítě,” napsala společnost. Později informovala, že mobilní data i webové stránky jsou opět plně funkční, později zprovoznila i zákaznickou linku.

T-Mobile je s 6,3 milionu zákazníků největším mobilním operátorem na trhu a svou sítí páté generace pokrývá 21 procent obyvatel ČR. Firma patří do mezinárodní skupiny Deutsche Telekom.

Kybernetickým útokům čelí soukromé firmy, státní instituce, nemocnice, média. Podle bezpečnostní firmy Check Point bylo Česko v dubnu na pátém místě v Evropě mezi zeměmi, které byly nejčastěji terčem kybernetických útoků. Zatímco jedna česká organizace čelila v průměru 1800 kyberútokům za týden, evropský průměr se pohybuje okolo hranice 1100 útoků. V květnu postihl masivní a velmi sofistikovaný kyberútok Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Podle technologické firmy Whalebone se měsíčně jen v ČR stanou stovky milionů kybernetických útoků a téměř 14 procent sledovaných zařízení je nějakým způsobem napadeno. Často se jedná o tzv. phishing, kdy útočník rozesílá zprávy, aby nalákal ke kliknutí na zdánlivě legitimní stránku se škodlivým obsahem.

Michael Fanta, redakce Cyberblog


Zdroj: ČTK


Foto: Pixabay

0 Comments
Submit a Comment
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.