Avast zablokoval 70 tisíc pokusů o romanticky motivované podvody

by | Pro 7, 2022 | Bezpečná domácnost, Nejnovější | 0 comments

Výzkumníci z týmu Avast Threat Labs odhalili nový romanticky motivovaný podvod, který se šíří prostřednictvím e-mailu a snaží se z uživatelů vylákat peníze. V období od 29. října do 14. listopadu zablokovaly antiviry Avastu více než 70 tisíc útoků.

V Česku se podvodníci pokusili oklamat více než 3000 uživatelů. Škodlivá kampaň cílila také na uživatele ve Spojených státech, Indii a také v evropských zemích jako je Francie, Německo a Itálie.

Zdroj: Avast

Podvod se obvykle šíří jako e-mail s PDF přílohou a obsahuje fotografii ženy se zprávou od ní a odkazem na stránku, kde ji uživatel může kontaktovat. Po otevření odkaz uživatele přesměruje na stránku, která požaduje jeho e-mailovou adresu a zaplacení předplatného ve výši 39,99 eur, aby mohl mluvit „se ženou svých snů”. Oběti tohoto podvodu uvádějí, že po zaplacení předplatného od této ženy nikdy žádnou zprávu neobdržely.

Ačkoli v určité podobě existuje tento typ podvodu již 15 let, postupně se vyvinul natolik, že se dokáže vyhnout detekci filtry nevyžádané pošty. Podvodníci používají kreativní způsob, jak tyto filtry obejít – spolu s textem e-mailu posílají také pozvánku do Google Classroom.

„Podvodníci zneužívají lidských slabostí, v tomto případě touhy po snadném kontaktu se ženami nebo navázání vztahu,” vysvětluje odborník na online bezpečnost ve společnosti Gen Luis Corrons. „Občas se můžeme divit, že takovým podvodům někdo naletí, ale ve skutečnosti se to může stát opravdu komukoliv, stačí jen malá chvilka nepozornosti. Doporučujeme lidem, aby se v digitálním světě pohybovali vždy obezřetně a chránili se také bezpečnostním softwarem, který je dokáže včas varovat.”

Luis Corrons radí, jak zůstat před tímto i jinými romanticky motivovanými podvody v bezpečí:

  1. Pravidelně si aktualizujte antivirus – mnoho antivirových programů, včetně těch od Avastu, nabízí také ochranu e-mailu, ať už v cloudu nebo přímo v zařízení, a dokáže vyfiltrovat podezřelé příchozí zprávy. To je nejlepší prvotní ochrana před takovými podvody.

  2. Neklikejte na žádné odkazy ani nestahujte přílohy – podvodníci se mohou pokusit do vašeho zařízení instalovat škodlivý software nebo jinou metodou ukrást vaše osobní údaje. Nejbezpečnější je proto na takové e-maily vůbec nereagovat.

  3. Naučte se rozpoznat škodlivý e-mail – v tomto případě dostanete nevyžádaný e-mail s romantickou nabídkou od někoho, koho vůbec neznáte. Buďte obezřetní a u každého e-mailu si vždy zkontrolujte, že jde o zprávu, kterou očekáváte nebo že znáte odesílatele. Podvod lze snadno poznat nejen podle adresy odesílatele, ale také podle četných gramatických chyb či úplně jiného jazyka.

  4. Pokud máte pochybnosti, e-mail smažte – nejlepší způsob, jak naložit s e-mailem, o kterém máte pochybnosti, je ho smazat. Pokud by přece jen šlo o legitimní zprávu, je velká šance, že se vám dotyčný opět ozve.

Michael Fanta, redakce Cyberblog


Zdroj: Avast


Foto: Unsplash

0 Comments
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.