Na jaké kyberhrozby si dát pozor v roce 2023?

by | Pro 30, 2022 | Bezpečná domácnost, Bezpečná firma, Nejnovější | 0 comments

Odborníci z Avast Threat Labs očekávají v roce 2023 zvýšené riziko vyděračských ransomwarových útoků. V ohrožení budou zejména firmy, ale i jednotlivci a jejich cenná data, která budou chtít zločinci zveřejnit, pokud nedostanou výkupné. Výzkumníci z Avastu navíc očekávají, že útočníci zlepší své metody sociálního inženýrství a pro své podvody zneužijí ekonomických potíží a obav z energetické krize. Rovněž předpovídají vyšší aktivitu obecně škodlivého softwaru, protože malware s otevřeným zdrojovým kódem bude dostupnější a kybergangsteři budou verbovat tzv. hacktivisty, aby se k nim přidali.
Ještě vyšší hrozba ransomwaru a časté úniky dat

„Samotné útoky ransomwarem jsou již nyní noční můrou jednotlivců i firem. Letos jsme viděli kyberútočníky vyhrožovat, že v případě nezaplacení výkupného zveřejní data svých obětí, a očekáváme, že tento trend v roce 2023 jen poroste,” říká ředitel výzkumu bezpečnostních hrozeb ve společnosti Gen Michal Salát. „To představuje riziko nejen pro osobní vzpomínky uživatelů, ale také pro firmy. Jak ztráta citlivých souborů, tak únik dat mohou mít vážné důsledky pro jejich podnikání i pověst.”

Úspěšné ransomwarové útoky mohou pro firmy rychle vyústit v milionové náklady na obnovu zařízení, nákup programů pro reakci na incidenty a také v provozní náklady, protože například nemocnice nemohou provádět operace a továrny zastaví výrobu. Nové globální sankce zavedené v letošním roce by navíc mohly podniky postižené ransomwarem dostat do svízelné situace. Pokud firmy zaplatí výkupné skupinám uvedeným na sankčních seznamech, jako jsou například ransomwarové skupiny sídlící v Rusku, může jim hrozit trestní stíhání.

„Pandemie podvodů” bude pokračovat i v roce 2023

„Již nějakou dobu čelíme doslova pandemii podvodů a nic nenasvědčuje tomu, že by tento trend zpomaloval,” pokračuje Salát. „Kyberzločinecké skupiny se snaží využít nejhorších obav lidí, aby je přiměly poslat peníze nebo poskytnout své osobní údaje, protože je snazší najít zranitelnost v lidech než v jejich zařízeních. V příštím roce očekáváme útoky, které budou zneužívat obav z ekonomické a ekologické situace. Podvody nám nezaplavují jen e-mailové schránky v podobě phishingových e-mailů, ale bombardují i nás i přes chatovací aplikace a telefonní hovory.”

S neustále se zdokonalujícími technikami se stává tím nejslabším článkem člověk. Jedním z trendů očekávaných pro rok 2023 jsou krádeže účtů na sociálních sítích, které kyberzločinci zneužívají k útokům na online přátele oběti.

Podnikání v oblasti kyberkriminality bude ještě sofistikovanější

Výzkumníci z Avast Threat Labs dále očekávají, že již tak profesionalizovaný kyberkriminální byznys bude ještě sofistikovanější. Kyberzločinecké skupiny Zloader, Racoon Stealer a Ursnif se letos spojily, aby využily specializace a zaměření jednotlivých skupin ke vzájemné podpoře a maximalizaci zisků. Výzkumníci předpokládají, že tento druh spolupráce mezi skupinami bude pokračovat. V létě navíc ransomwarová skupina Lockbit 3.0 jako první svého druhu nabídla program odměn za nalezení chyb a ostatní ji v tom budou pravděpodobně následovat. Programy odměn za nalezení chyb umožňují třetím stranám za odměnu nahlásit softwarovým společnostem nové zranitelnosti produktů. Typicky to firmám pomáhá zabezpečit jejich software, čímž chrání sebe i své zákazníky před kyberzločinci zneužívajícími zranitelností. V tomto případě se však lidé nechávají zlákat zločineckou skupinou a pomáhají jí zvyšovat odolnost ransomwaru.

„Kyberkriminalita je již několik let rostoucím byznysem, ale v poslední době pozorujeme, že je malware s otevřeným zdrojovým kódem snáze dostupný a šíří se na platformách, jako je Discord. K malwaru se tak nyní může dostat kdokoli, včetně mladých lidí s menšími technickými znalostmi. Vzhledem k současným ekonomickým potížím mohou mít lidé větší sklon přidat se na temnou stranu,” doplňuje Michal Salát. „Zaznamenali jsme také, že zločinecké skupiny verbují lidi a platí jim, aby prováděli zahlcovací útoky DDoS nebo například instalovali ransomware do zařízení svých zaměstnavatelů. Kvůli softwaru nabízeném jako služba, distribuci softwaru k provádění DDoS útoků a snadno dostupnému otevřenému malwaru budeme svědky nejen dalších škodlivých aktivit, ale může to být také odrazovým můstkem ke kariéře kyberzločince.”

Jak se lidé mohou chránit před podvody i útoky ransomwarem

  1. Buďte obezřetní. Dávejte si pozor na odkazy a přílohy v e-mailech nebo dalších komunikačních platformách, které mohou podvodníci využít k infikování vašeho počítače. A to i v případě, že odkaz pochází od někoho, koho znáte. Dotyčnému totiž mohl někdo napadnout účet.

  2. Nakupujte bezpečně. Než něco na internetu koupíte, prověřte si prodejce, podívejte se na recenze ostatních zákazníků a zkontrolujte, zda má prodejce v pořádku podmínky poskytování služeb a zásady ochrany osobních údajů. Pokud můžete, plaťte kreditní kartou, která je proti debetní kartě či bankovnímu převodu mnohem bezpečnější.

  3. Své osobní údaje si nechte pro sebe. Mnoho webových stránek po vás chce zodpovědět sérii bezpečnostních otázek pro případ, že budete potřebovat obnovit heslo. Zapamatujte si, jaké informace jste v odpovědích uvedli a s nikým je nesdílejte. Jinak by na tyto otázky dokázali snadno odpovědět i podvodníci. To samé platí samozřejmě i pro další citlivé informace, jako jsou přihlašovací údaje a čísla účtů.

  4. Pravidelně svůj systém zálohujte. Síla ransomwaru spočívá v tom, že vám zablokuje přístup k důležitým souborům. Pokud je budete mít zálohované na bezpečném místě, bude šance, že o ně přijdete, menší. Zálohy systému a souborů provádějte pravidelně – využít můžete cloudové služby i fyzická úložiště, nejlépe kombinaci obojího. Pokud lze na vašem zařízení nastavit automatické zálohování, udělejte to.

  5. Myslete na bezpečnost. Pokud webová stránka nabízí dvoufázové ověření, použijte ho. Na stránkách, které navštěvujete často, používejte silná, unikátní hesla a uložte si je ve spolehlivém správci hesel. Udržujte veškerý svůj software neustále aktuální. Tím odstraníte případné zranitelnosti a zabráníte hackerům, aby do vašeho zařízení dostali ransomware a další škodlivý software. V neposlední řadě používejte antivirus.


A čtěte Cyberblog, kde Vám přinášíme spoustu aktualit ze světa kybernetické bezpečnosti!

Michael Fanta, redakce Cyberblog


Zdroj: Avast


Foto: DeepAI

0 Comments
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.