Ministerstva financí, dopravy a obrany čelila DDoS útokům

by | Led 20, 2023 | Nejnovější | 0 comments

Internetové stránky některých českých ministerstev byly ve čtvrtek 19.1. dopoledne nedostupné. Ministerstvo dopravy uvedlo, že čelilo DDoS útoku, kvůli kterému byl jeho web zhruba na hodinu a 45 minut mimo provoz. Stejnou příčinu uvedlo jako pravděpodobný důvod přetrvávajícího výpadku svého webu i ministerstvo financí. Mluvčí resortu průmyslu na dotaz ČTK dopoledne uvedl, že úřad o problému ví a situaci řeší. Důvod výpadku neuvedl. Pokusu o DDoS útok čelily i stránky ministerstva obrany.

Na výpadek webů tří ministerstev upozornil dopoledne na twitteru portál neziskové organizace Hlídač Státu. Stránky podle něj neodpovídaly zhruba od 08:00 ráno. Ministerstvo dopravy na dotaz ČTK uvedlo, že ve čtvrtek 19.1. ráno čelilo DDoS útoku, který způsobil nedostupnost webu přibližně mezi 08:00 a 09:45. “Samotná data umístěná na webových stránkách nebyla útokem ohrožena,” ujistil Tomáš Lukašík z tiskového odboru ministerstva. Za případné komplikace způsobené nedostupností stránek se resort uživatelům omluvil na twitteru.

Vedoucí odboru komunikace ministerstva průmyslu a obchodu Marek Vošahlík k výpadku resortního webu uvedl, že ministerstvo o problému ví a situaci řeší. Bližší podrobnosti nesdělil. Ministerstvo financí uvedlo, že důvodem výpadku jeho webu je pravděpodobně DDoS útok. “Ministerstvo financí o problému ví a pracuje s dodavatelem webu na nápravě,” dodal jeho mluvčí Tomáš Weiss.

Pokusu o DDoS čelil rovněž web ministerstva obrany. “My jsme zaregistrovali snahu o DDoS útok, ale dostupnost stránek je nadále stejná, jako byla, takže byl neúspěšný,” uvedl mluvčí resortu Jiří Táborský.

Při DDoS útoku zahltí počítače ovládané hackery napadený server velkým počtem dotazů, a tím ho vyřadí z provozu. Patří k jednomu z nejčastěji používaných typů útoků v kybernetické válce paralelní s fyzickým konfliktem na Ukrajině.

V posledních dnech čelily DDoS stránky některých prezidentských kandidátů. Podle firmy Avast Threat Labs za útokem stál softwarový nástroj DDosia, který je dílem proruské hackerské skupiny NoName(057)16 (viz článek ZDE).

 


 

Víte jak funguje DDoS útok? Přečtěte si náš vysvětlující článek ZDE.

Michael Fanta, redakce Cyberblog


Zdroj: ČTK


Foto: Unsplash

0 Comments
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.