Šéf NÚKIB: Kybernetické útoky jsou propracovanější a je složitější je odhalit

by | Led 3, 2023 | Bezpečná domácnost, Bezpečná firma, Nejnovější | 0 comments

Kybernetické útoky jsou podle ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Lukáše Kintra stále sofistikovanější a propracovanější. Útočníci podle něj pracují i s faktory, jako je nátlak nebo obecněji s lidskou mentalitou, a je složitější je odhalit.

Podvodné metody útočníků jsou podle Kintra vícevrstvé. “Řetězí jednotlivé techniky a je tedy složitější je odhalit. Na to všechno musíme být připraveni. Nebo alespoň na co nejvíce z toho. Proto je potřeba pracovat neustále na kybernetické bezpečnosti, školit zaměstnance, investovat do vybavení a počítat v rozpočtu s potřebnými výdaji v této oblasti,” uvedl Kintr.

Úřadu přibudou zaměstnanci. NÚKIB letošní rok uzavírá s 331 zaměstnaneckými místy, k 1. lednu 2023 se přehoupne přes 350 tabulkových míst. “Agenda, kterou NÚKIB má ve své gesci, se poměrně významně rozrůstá a dynamicky mění, takže se samozřejmě bavíme i o potřebě navyšování (počtu) míst. Je ale potřeba vnímat i omezení na straně pracovního trhu, kde už nyní narážíme na zásadní nedostatek kapacit,” upozornil ředitel.

NÚKIB v polovině prosince evidoval o něco méně kybernetických incidentů než loni, tehdy jich bylo 157. “Přičemž s ohledem na dosavadní vývoj a fakt, jak moc je on-line svět v závěru roku exponovaný například v důsledku vánočních nákupů, nelze vyloučit, že se do konce roku ještě nějaký další incident nestane. I kdybychom uzavřeli letošní rok se stávajícím počtem incidentů, neznamená to, že by kybernetické bezpečnostní incidenty přestávaly být reálnou hrozbou nebo mají sestupnou tendenci,” upozornil ředitel. Nadále podle něj platí, že spektrum hrozeb se rozšiřuje. Uvedl, že u části velmi závažných útoků je navíc nesmírně složité je vůbec detekovat, protože útočníci vynakládají mimořádné úsilí, aby zůstali nepozorováni.

S pokračující digitalizací společnosti lze podle něj očekávat, že se budou objevovat nové metody a techniky útoků a ty, které jsou známé, budou stále sofistikovanější. “Je potřeba se na to systematicky připravovat, pracovat na osvětě celé společnosti a zvyšovat naši odolnost nejen v technické rovině. Kybernetická bezpečnost začíná u klávesnice každého z nás,” uvedl šéf kybernetického úřadu.

Kintr je ředitelem NÚKIB od července. “Můj nástup do čela NÚKIB se časově potkal se zahájením českého předsednictví v Radě Evropské unie. Jsem rád, že stejně jako celá Česká republika jej (předsednictví) i my můžeme hodnotit jako úspěšné. Povedlo se nám naplnit naše priority a cíle,” uvedl Kintr. Rada EU například přijala závěry k bezpečnosti dodavatelského řetězce informačních a komunikačních technologií (ICT), které vyzdvihují důležitost společného postupu při řešení této problematiky na unijní úrovni.

Povedlo se také schválit obecný přístup k návrhu nařízení o kybernetické bezpečnosti orgánů, institucí a jiných subjektů unie. NÚKIB také uspořádal Prague Cyber Security Conference, které se osobně nebo on-line zúčastnily stovky odborníků na kybernetickou bezpečnost z celého světa.

Michael Fanta, redakce Cyberblog


Zdroj: ČTK


Foto: Unsplash

0 Comments
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.

Šéf NÚKIB: Kybernetické útoky jsou propracovanější a je složitější je odhalit