Evropský parlament schválil směrnici NIS II

by | Lis 15, 2022 | Nejnovější, NIS II | 0 comments

Poslanci Evropského parlamentu ve čtvrtek 10. listopadu schválili zpřísnění požadavků na dohled a prosazování pravidel kybernetické bezpečnosti v zemích EU a harmonizaci sankcí za jejich porušení.

Dlouho očekávaná legislativní změna je zase o krok blíže. Směrnice NIS 2 dostala zelenou od Evropského parlamentu, pričemž pro její přijetí se vyslovilo 577 poslanců, 6 bylo proti a 31 se zdrželo hlasování. Po Evropském parlamentu musí nyní novou směrnici formálně schválit také Rada EU a následně bude oficiálně zveřejněna v Úředním věstníku EU.

Co je NIS 2?

Směrnice NIS 2 má za cíl rozšířit oblast působnosti aktuálně platné  legislativy zaměřené na opatření pro odpovídající úroveň bezpečnosti sítí a informačních systémů napříč celou EU. Tato nová legislativa tedy představuje celoevropské řešení pro posílení zabezpečení kyberprostoru.

Nová směrnice poměrně výrazně rozšiřuje oblast působnosti stávající směrnice NIS 1 tím, že zahrnuje povinné bezpečnostní standardy pro další odvětví definované jejich hospodářským a společenským významem nebo velikostí dané firmy. Jinak řečeno, do oblasti působnosti směrnice budou nově zahrnuty všechny střední a velké společnosti v poměrně širokém spektru tržních odvětvích.

Kde najít více informací?

O tom co nového přináší směrnice NIS 2 a jaké jsou její dopady na nově povinné subjekty jsme debatovali s předními odborníky na kybernetickou bezpečnost v rámci kulatého stolu. Jeho záznam je dostupný ZDE.

Přehledně zpracované informace lze nalézt také na stránkách NÚKIB, ZDE.

Michael Fanta, redakce Cyberblog


Foto: Unsplash

0 Comments
Submit a Comment
Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

Jaký je rozdíl mezi zabezpečení aplikace a zabezpečením API?

S nástupem digitální transformace a rostoucí závislostí podniků na digitálních službách je zabezpečení aplikací a rozhraní API (Application Programming Interfaces) důležitější než kdy dříve. S ohledem na to jsou zabezpečení aplikací a API dvě zásadní součásti komplexní bezpečnostní strategie. Využitím těchto postupů se organizace mohou chránit před škodlivými útoky a bezpečnostními hrozbami a především zajistit, aby jejich data zůstala v bezpečí.

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

„AI přítelkyně” jsou noční můrou pro soukromí

Romantičtí chatboti shromažďují obrovské množství dat, poskytují nejasné informace o tom, jak je používají, používají slabou ochranu heslem a nejsou transparentní, tvrdí nový výzkum společnosti Mozilla.

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

4 způsoby, jak hackeři pomocí sociálního inženýrství obcházejí MFA

Pokud jde o zabezpečení přístupu, jedno doporučení vyniká nad ostatními: vícefaktorové ověřování (MFA). Vzhledem k tomu, že samotná hesla jsou pro hackery jednoduchou prací, poskytuje MFA zásadní vrstvu ochrany proti narušení. Je však důležité si uvědomit, že MFA není bezchybné. Lze ho obejít, a často se tak i děje.

Jak být anonymnější online

Jak být anonymnější online

Na internetu jste neustále monitorováni. Hlavním viníkem je často reklamní průmysl a technologické společnosti, které jsou na reklamě silně závislé, aby vydělaly peníze ( např. Google a Meta). Na webu vás mohou sledovat neviditelné trackery a cookies vložené do webových stránek a aplikací. Přečtěte si návod, jak se stát více anonymním na internetu.

Nejhorší hacky roku 2023

Nejhorší hacky roku 2023

Minulý rok byl plný ničivých kybernetických útoků po celém světě, od ransomwarových útoků na kasina až po státem sponzorované narušení kritické infrastruktury.